7 tipp autósoknak a karbonlábnyom csökkentésére

2022 január 24 hírek


Tipp autósóknak

Amikor autóban ülünk, mindenképpen hagyunk magunk után karbonlábnyomot (még teljesen elektromos autóval is) azonban néhány egyszerű trükk segítségével mégis csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátásunkat.

Az alábbiakban részletezzük ezeket az apró, mégis fontos döntéseket: 1. Figyeljünk a gyorsulásra, fékezésre

Ha környezetbarát módon szeretnénk autónkat vezetni, akkor óvatos és figyelmes kezelést kell kapnia, kerüljük a hirtelen, nagy gyorsításokat és fékezéseket. Ha rendszeresen használjuk (pl városi forgalomban) a motorféket, jelentősen csökkenthetünk az általunk kibocsátott szennyeződés szintjén, ha pedig elektromos autót vezetünk, akkor még vissza is táplálunk ilyenkor az akkumulátorba. A figyelmes vezetéssel a környezet óvása mellett pénztárcánkat is kíméljük, hiszen csökken üzemanyag fogyasztásunk is.

2. Válasszunk megfelelő abroncsot

Célszerű olyan abroncs mellett döntenünk, amely hosszú ideig használható. Az abroncsok élettartama és gördülési ellenállása is létfontosságú, amikor az ökolábnyom minimalizálására törekszünk.

3. Ellenőrizzük az abroncsok nyomását

Az alacsony nyomás növeli a szén-dioxid kibocsátásunkat és jelentősen rövidíti az abroncs élettartamát is, tehát ez is nagyon jelentős szempont a körültekintő közlekedés során.

4. Ne pakoljuk tele autónkat

Minél nehezebb az autó, annál több energia szükséges mozgásban tartásához. Ezért célszerű minden útra „csak a legszükségesebbeket” magunkkal vinni. Tetőcsomagtartót például csak akkor vigyünk az autó tetején, ha valóban meg is pakoltuk azt, ha kisebb tárgyakat viszünk, akkor a csomagtérben találjunk helyet a szállítandó áruknak.

5. Használjuk a tempomatot

Hosszú utakon mindenképpen érdemes használni a jármű ilyen funkcióját, sokkal hatékonyabb ez fogyasztási szempontból, mint a gyakran változtatott sebesség.

6. Tekerjük fel az ablakot

Ki gondolná, de egy-egy vidéki kirándulás letekert ablakkal – nagyobb sebességnél- jelentős hatással bír az üzemanyag fogyasztás terén is. Ez is jelentősen növelheti szén-dioxid kibocsátásunk…

7. Rendszeresen vigyük autónkat szervizbe

Az utolsó és egyik legfontosabb „trükk” pedig nem is trükk. Csupán egy örök igazság:

„Adjuk meg a királynak, ami jár”. Autónkkal rendszeresen keressük fel a Flotta Szerviz műhelyeit, ahol átnézik, ellenőrzik és szükség esetén kezelik esetleges problémáinkat. Ha gondoskodunk autónk tökéletes működéséről, akkor ő is meghálálja ezt a gondoskodást, tovább fogjuk tudni használni a legjobb hatásfokkal és a legkisebb karbonlábnyomot hagyhatjuk a természetben is.

Az alábbi műhelyekben várunk minden autóst Budapest három pontján:

1016 Budapest, Mészáros utca 19.
1116 Budapest, Hengermalom út 17.
1142 Budapest, Vágány utca 11.